Вкусно сутрешно кафе с наситен аромат от кафемашина Nespresso
Първата глътка от прясно приготвеното кафе от кафемашина Nespresso може да бъде наистина приятен момент. Ако обаче кафето не е от машина и не е приготвено добре, то може да останем разочаровани. Има много фактори, които влияят на качеството на кафето и на неговия вкус. Понякога получаваме различни резултати, дори когато методът на приготвяне е един и същ и заради това решихме да разгледаме подробно какви са предпоставките една чаша кафе наистина да се получи вкусна. Нека да започваме.
Качеството на водата
По-голямата част от кафето е вода, така че очевидно не можем да имаме добро качество на кафето без водата да е добра. Това се отнася за правенето на всички видове кафе, включително и при всяка една машина на Nespresso. Не използвайте вода за приготвяне на кафе, която не бихте пили. Хлорираната, твърда вода с високо съдържание на желязо определено ще предизвика различен вкус. Затова винаги се препоръчва филтрирана чешмяна вода или бутилирана минерална вода за приготвянето на перфектната чаша кафе.
Окислението на кафето
Кафето трябва да се съхранява херметически затворено, защото кислородът може да намали вкусовите му стойности. Най-добре е да се държи в кутия, на хладно и сухо място. Това важи както за кафе на зърна, така и за смляното кафе. При кафе капсулите, които се използват във всяка кафемашина Nespresso, това не е належащо, защото самите капсули са херметически затворени. Тоест в тях не навлиза въздух преди да ги поставите в машината и тя да спусне вода в капсулата.
Хигиена на инструментите
Независимо какъв метод използвате за приготвяне на кафе, хигиената е много важен фактор. Това е вярно както за машините и поставките, така и за всичко останало. Чистата машина е задължително условие за приготвянето на вкусно кафе. Ако утайката от кафето е останала вътре в продължение на седмици или приготвяте кафе с мръсни ръце, резултатът няма да бъде добър.
Температурата
Ароматите на кафе зърната са много чувствителни към температурата на водата. Дори малките температурни колебания могат да повлияят на отчетливостта на ароматът от чашата ви кафе. Така че трябва да сте наясно да не използвате твърде гореща или твърде хладка вода, ако искате да получите вкуса, на който сте свикнали.
Друг важен детайл е предварителното загряване на чашата. Това е трик, който само най-опитните специалисти знаят. Когато загреете чашата предварително, преди да налеете кафето в нея, то ще се охлади по-бавно. Най-лесно е да използвате малко гореща вода за целта. Наливате я в чашата, изчаквате 5-6 секунди и я изливате. След това в затоплената чаша наливате кафето си или я поставяте в кафемашината.
Адекватно печене
Ако не обърнем внимание дали зърната са адекватното изпечени, то е почти сигурно, че ще получим горчиво кафе със странен вкус. Разбира се, различните вкусове също имат значение - например италианските зърна са известни с по-дългото им печене. Този стил може да изглежда препечен за някои, докато италианец може да си помисли, че унгарското кафе е недостатъчно изпечено. Така че печенето определено е истинско изкуство.
При кафе капсулите, различните вкусове са различи по вид капсули и това минимизира вероятността за изненади. Ако сте почитатели на един вид кафе, винаги може да се снабдявате само с тези капсули. В тях кафето е изпечено без никакви компромиси в качеството и разлики в процеса. Това ще ви даде сигурността, че всеки път, в който отпиете от чашата с горещо кафе, ще получите един и същи удивителен вкус. Точно този, който очаквате и на който сте свикнали.
За заключение
Когато сами приготвяте кафето си, много неща могат да определят вкуса му. Ако обаче се доверите на професионалистите и използвате кафемашина Nespresso, тогава ще получите безкомпромисно качество за по-малко от минута.