В България широкоразпространено е отглеждането на плодове като ябълки, череши, круши, орехи и други с цел търговия. В последните години програмите след присъединяване на България към ЕС, позволиха финансиране на малки и големи производители на плодове, така че тяхната продукция да се увеличи и да бъде все по-качествена и конкурентно способна.
Производителите на плодове в страната реализират продукцията си както на местните пазари така и в чужбина. Свободното транспортиране на стоки в зоната на Европейския Съюз, позволява произведени в България плодове да достигнат всички европейски пазари.
От друга страна има множество плодове, които не са традиционни за отглеждане по нашите географски ширини, но пък са широко застъпени в менюто ни, така вносът на цитрусови плодове, портокали, мандарини, банани, ананаси, киви у други остава добре развит за страната.