Научноизследователска дейност, технически решения в областта на зърносъхранението, почистването и сушенето на зърното. Производство на детски и диетични храни.
Институтът по криобиология и хранителни технологии е водещ в областта на: криогенните биотехнологиилиофилизираните храни, функционални биопродукти и биопрепарати
Кюстендил
Проучване, проектиране и създаване на овощни насаждения и технологии за отглеждането им.
Институтът е национален център за научноизследователска дейност, научно обслужване и обучение на земеделски специалисти и фермери, единствен в България се занимава с решаването на комплексни инженеро-агрономически и икономически проблеми на хидромелиорациите
Пловдив
Производство на плодове от всички овощни видове, посадъчен материал от най-добрите овощни сортове, цветно-декоративни и окрасни растения, безвирусни сортове лози и подложки за създаване на маточна база консултации за създаване и отглеждане на овощни насаждения
Подготовка на специалисти редовно, задочно и платено обучение с образователно-квалификационна степен бакалавър и магистър по специалностите: технология на храните, технология на напитките, технология на млякото и виното, биотехнология, машиностроене