В България широкоразпространено е отглеждането на зеленчуци като домати, краставици, салати, зеле, моркови и други с цел търговия. В последните години програмите след присъединяване на България към ЕС, позволиха финансиране на малки и големи производители на зеленчуци, така че тяхната продукция да се увеличи и да бъде все по-качествена и конкурентно способна.
Производителите на зеленчуци в страната реализират продукцията си както на местните пазари така и в чужбина. Свободното транспортиране на стоки в зоната на Европейския Съюз, позволява произведени в България зеленчуци да достигнат всички европейски пазари.
От друга страна има множество зеленчуци, които се внасят в страната в периоди в които отглеждането им тук е възможно само в специализирани зеленчукови оранжерии, това поддържа цената на зеленчуците сравнително ниска целогодишно, и от друга страна позволява консумацията на пресни зеленчуци целогодишно.