Торовете са задължителен елемент в производството на селскостопанска продукция. Те служат за захранване на растенията с основните им хранителни вещества, като азот, калий, фосфор и други. Употребата на торове в никакъв случай не вреди на качеството и състава на зеленчуците и други видове земеделска продукция, дори напротив те могат да позволят развитието на една по-качествена и по-богата продукция.
Както хората се нуждаят от храна, така и растенията имат нужда от своите хранителни вещества, след преценка на вида на растението и етапа от неговото развитие можем да преценим с какви торове и с какво количество да торим.
В днешно време използването на органични и био торове се предпочита както от малки фермери с реколта за лично ползване, така и от големи мащабни селскостопански производители. Органичните торове се правят чрез обработка на напълно естествени, органични материали по не химичен път. Така освен традиционната оборска тор, като органична такава, може да срещнете извлечен екстракт от водорасли и други видове растения.